El passat dilluns 25 de Gener de 2016 vam assistir al Ple Ordinari aci teniu alguns aconteixements ocorreguts al mateix segons l’Ordre del Dia:

1.- Aprovació si escau de les actes anteriors nº 11 i 12, de data 30 de novembre i 11 de desembre de 2015, respectivament.
2.- Aprovació, si escau, de la proposta de designació de Jutge de Pau Substitut. 

Carmen Badía nomenada jutge de Pau Substitut amb els vots a favor de PSOE, EU-Els Verds, Ciudadanos, PP i l’abstenció de Compromís.
3.- Ratificació, si escau, de l’adhesió de l’Ajuntament a l’acord sobre pobresa energètica. 

Aprovada per unanimitat.

Per a nosaltres aquest punt que pertany a l’Acord del Botànic per al Govern de Canvi a la Generalitat Valenciana, és una mostra del que aquest canvi suposa per a tota la ciutadania i que posa la política al servei de les persones, per això ens va agradar que aquest punt s’haja portat al Ple de l’Ajuntament i ens vam adherir sense cap mena de dubte.
4.- Aprovació si escau de la moció conjunta per a la bonificació de les tarifes de metro València a joves estudiants de l’Eliana des de l’ensenyament secundari postobligatori. 

Aquesta moció va ser presentada primerament per Compromís, perquè després d’assabentar-nos de que l’Ajuntament havia aconseguit una bonificació per als joves estudiants de l’Eliana en etapes d’ensenyament superiors (graus superiors d’FP i estudis Universitaris) vam pensar que no són pocs, els joves de l’Eliana que decideixen cursar els seus estudis secundaris postobligatòris a altres ciutats o localitats.

Per tant la proposta simplement era ampliar la cobertura del conveni amb FGV de l’Ajuntament als joves des dels 16 anys.

Ens va alegrar molt que la resta de grups polítics pensaren que la nostra proposta inicial era bona i s’adderiren a la mateixa creant una nova moció per tal de poder legislar per unanimitat una proposta que és una bona mesura per al jovent elianer.

5.- Aprovació si escau de la moció del grup Compromis per a la normalització de la diversitat sexual i declaració de l’Eliana com a ciutat no tolerant a l’homofòbia i la transfòbia.

Aquest debat va ser des de l’inici un desproposit.

Per començar, igual que amb la moció anterior era una mesura bona per fer de la societat elianera una societat integradora des de la Institució Municipal.

Per a Compromís és a més urgent fer d’aquestes mesures una realitat, ja que desgraciadament el col·lectiu LGTBI pateix a diari desigualtats i discriminació per la seua condició sexual.

Com sempre les nostres mocions estan obertes a dialeg i propostes (recordem que l’administració funciona per escrit i les esmenes també s’han de redactar) i és en les comissons informatives on es produeixen aquests debats i intercanvis de propostes.

Ens pareix una vergonya dir que nosaltres exigim unes mesures quan en realitat a la nostra moció que podeu consultar aci, no diu tal exigencia sinó que son propostes.

I el més aberrant encara és dir que estem d’acord al 90% (per primera vegada directament al Ple sense assistir a les comissions informatives convocades) però que no anem a ser les regidores de Compromís les que marquem els temps a l’Equip de Govern, paraules del Portaveu d’EU-ELS VERS, José Lorente.

Rematant la intervenció la portaveu socialista Marta Andrés que diu que estan d’acord i podem fixar-nos en que va ser el PSOE a l’Estat qui va fer realitat les bodes entre homosexuals, però que ells tenen un pla estratégic basat amb el seu programa i encara que estiguen d’acord votaran en contra.

Pareix que segons ha dit el regidor Jose Lorente el seu grup farà la moció per al mes de febrer “com toca” i així podrem declarar l’Eliana com a ciutat no tolerant amb l’homofòbia i la transfòbia.

De tot açò la nostra portaveu Isabel Montaner diu “igual si quan nosaltres presentem la proposta via moció i ells la reben directament a l’Ajuntament feren la seua tasca i aportaren a les nostres propostes en comptes d’agafar aquestes rabietes, tindriem una política integradora i de consens que no mirara qui fa la proposta sinó el benefici per a la ciutadania”.

Per tant aquest més amb els vots en contra de PSOE i EU-VERDS, l’abstenció de CIUDADANOS i els vots a favor de COMPROMÍS i PP, amb el vot de qualitat de l’Alcalde tenim la moció rebutjada i un equip de govern que no va a aprovar mocions, encara que estiguen d’acord perqué no creu ni en el consens ni en les coses pensades per fer del nostre poble un lloc integrador i just per la ciutadania.

6.-Ratificació si escau, de l’acord de la Junta de Govern Local, de 21 de desembre de 2015, sobre modificació del contracte de serveis múltiples.

Compromís assegura que la pròrroga del contracte a l’entitat fa pensar que no s’està treballant per la remunicipalització i critica que encara que s’abarateix el servei es necessita comprar una nova màquina i contractar a un peó i un conductor. També recorda que l’empresa contractada té els salaris congelats des de 2009 i va ser la causant que no hi haguera un servei especial de neteja les passades eleccions per impagament als treballadors.

A més hem pogut vore a una publicació municipal que s’ha dit als veïns i veïnes que la taxa serà rebaixada i això segons la modificació no és cert, ja que la taxa passa de 0,62€ a 1,24€.

Aprovat amb els vots a favor de PSOE, EU-Els Verds i C’s mentre que Compromís i PP voten en contra

7.- Moció conjunta en suport d’una llei del dret a l’habitatge.

Des de Compromís estem molt contentes de que enguany la moció que ens va facilitar a tots la Plataforma d’Afetats per la Hipoteca s’haja presentat no soles per nosaltres sinó que també estiguera recolzada per EU-ELS VERDS i PSOE.

Per a nosaltres és una realitat aquesta necessitat i no és que estiguerem d’acord és que vam recordar al plenari que aquest problema va començar amb la derogació de l’article 135 de la Constitució Espanyola, que va ser consensuat entre el govern socialista de Zapatero i el PP, per tal de fer que primer que garantir el dret a la vivenda per als ciutadans foren els bancs els primers a cobrar els deutes, i que ha generat una situació insostenible per a la ciutadania que s’ha quedat indefensa a l’hora de garantir els seus drets, situació que ens ha dut en els últims 4 anys a vore com desnonaven a mes de 600.000 persones de les seues llars.
Aprovada amb els vots favorables de PSOE, EU- Els Verds i Compromís, l’abstenció del PP i el vot en contra de C’s.

8.- Aprovació, si escau, de l’ordenança general de subvencions. 

Per a nosaltres aquesta ordenança ha estat una normativa a la que després de realitzar totes les alegacions pertinents en tant i quant a transparència, és una bona mesura de gestió de totes les subvencions municipals.

De fet agraïm molt l’interes per part del regidor encarregat d’aquesta normativa, Pere Inglés, que ha tingut molta paciència per tal d’arribar a un consens amb nosaltres i fer realitat totes les nostres alegacions.

Aprovada per unanimitat.

9.- Modificació de les bases d’execució de pressupost. 
Aprovada amb els vots favorables de PSOE, EU- Els Verds i C’s, l’abstenció del PP i el vot en contra de Compromís.

10.-Informació municipal.

Reconeixement per part de l’Alcalde als treballadors i regidors que han fet possible el repartiment i engegada de la Xarxa de Llibres

Salvador Torrent assegura que s’ha reunit amb els advocats pel cas Aquamed i malgrat no ser sorpresa recalca que la posició de l’Ajuntament sempre ha sigut la de pagar les despeses justificades de les obres realitzades. A més, recorda que com des del Consistori no es va adjudicar cap obra està lliure de sospita i assegura que la desnitrificadora de l’Eliana no està entre les 7 obres investigades per tant des de l’Equip de Govern simplement van a deixar actuar a la justicia i conforme aquesta avance aniran fent.

11.- Precs i preguntes

Per a començar des de Compromís vam felicitar a tots els funcionaris i funcionaries de l’àrea d’educació que han estat molt efectius per a fer realitat i tindre a principis de gener tota la gestió i els pagaments de la tan qüestionada aci al ple, XARXA LLIBRES de la generalitat valenciana, una proposta voluntària de la generalitat i que creguem que s’ha pogut realitzar sempre amb la bona voluntat de totes les institucions, ja que la diputació en l’àrea d’equipaments informàtics ens va cedir tots els materials addients sense cap problema i no haguera estat possible sense el lideratge de Compromis a la Conselleria d’Educació.

Continuarem amb el nostre torn de precs i preguntes amb:

  • Des de l’inici de la legislatura nosaltres hem reclamat allò que posa el ROM i que l’Ajuntament encara a dia de hui no ha realitzat i és:
    1. La facilitació als grups municipals un lloc per a poder desenvolupar la nostra tasca a l’ajuntament.
      1. Vam demanar aquest espai de treball amb els recursos suficients per a cadascú per primera vegada el dia 26 de juny, on també demanavem unes agendes públiques de la tasca municipal i que tampoc són realitat a dia de hui.
      2. Per segona vegada es va tornar a demanar el dia 30 de juny

En cap de les dues solicituds se’ns va contestar res fins que el dia 23 de setembre ens aplega una resolució d’alcaldia amb un despatx compartit per a dos grups municipals totalment diferenciats però obligats pel senyor alcalde a compartir recursos i espais haguent a més de comunicar el nostre horari diferenciat que debiem proposar-lo nosaltres, torne a repetir, 8 regidores i regidors de dos grups prou diferents (pp i compromis) habiem de compartir els recursos municipals quan des del primer moment aquest ajuntament entenia que grup municipal pot ser inclús d’una persona atorgant-lis els drets i les subvencions per als partits polítics, simplement per ser de dos partits polítics diferents i diferenciats.

Al ple del 28 de setembre vam fer la pregunta de quan ens donarien o si no deliberadament aquest equip de govern encapçalat per l’alcalde anava a donar-nos alló que diuen els nostres reglaments, cosa que se’ns va contestar que no teniem espai i que ell tenia dues regidores (recorde que són del mateix partit) compartint despatx com a escusa.

Cert que no haviem aplegat a cap acord nosaltres vam presentar altre escrit per a reclamar el nostre espai municipal i fer per fi realitat alló de donar a tots els grups amb representació els recursos suficients i necesaris (no compartits), aixó va ser el dia 12 de novembre.

Mai no se’ns ha contestat aquest escrit, continuem sense despatx, nosaltres mentre aportem els nostres propis recursos i de fet per a reunir-nos amb els veïns i veïnes ho tenim que fer fora de l’Ajuntament o pagant per la utilització de aules municipals.

No sabem que més podem fer, el que és ben cert és que de moment aquest ajuntament no és facilitador de cap tasca i menys de la de OPOSICIÓ, per molt que ara diguen el contrari, sabem també que si els veïns i veïnes criden per telefon per a parlar amb les regidores de compromís no se’ls informa de que nosaltres NO TENIM CAP LLOC MUNICIPAL PER A ATENDRE A LA CIUTADANIA PERQUÉ AIXÍ HA ESTAT DECIDIT. Però no solament aixó ni tant sols se’ls dona el nostre telèfon…

I nosaltres preguntem, fins a quan anem a estar així? No son vostés partidaris de facilitar la tasca municipal als representants de la ciutadania? No entenen el que posa el reglament? Es senzill on, quan i com anem a tindre els grups municipals els recursos necesàris i independents per a realitzar la nostra tasca?.

L’Alcalde simplement ens va dir que cal que tinguem més paciencia, i que les associacions de l’Eliana comparteixen instalacions i no tenen cap problema, des d’aci volem dir-li a l’Alcalde que igual s’ha pensat que nosaltres, amb tots els respectes per a les associacions, en compte de tindre votants i ser representants de la ciutadania de l’Eliana (la tercera força més votada) serà que tenim associats i s’ens pot comfondre.

La nostra següent pregunta va ser: per a quan anem a tindre eixes comissions informatives per a saber l’estat de les mocions que aci s’aproven com així vam acordar al mes de setembre?

No ens van contestar res al respecte.

I per últim vam preguntar sobre l’aparició en la premsa d’uns suposats registres en l’ajuntament de l’Eliana i demana conèixer què ha ocorregut realment.

De tot açò i el relacionat amb la desnitrificadora, simplement ens van contestar que la premsa tergiversa la veritat i que és malintencionada amb la seua informació que és en la totalitat falsa.

Per a poder vore el ple vos deixem amb la grabació que va fer l’Eliana TV: