Després de l’acord plenari del passat mes de febrer on l’Equip de Govern es negava a fer una Comissió d’Investigació sobre la Desnitrificadora de l’Eliana acabada en març de 2011 i encara sense recepcionar i per tant sense que la ciutadania de l’Eliana tinga aigua potable a les cases.

Tenint en compte que el passat mes de Gener va esclatar la trama de corrupció de comissions a polítics per les obres de plantes desaladores al País Valencià que van ser construïdes als anys 2012-14, amb finançament europeu, trama coneguda com “Operación Frontino”.

Resulta que la nostra planta no anava a ser investigada, doncs la seua construcció era anterior a les que d’inici presentaven les sospites més forts.

Com que la realitat és que per falta d’acord económic la Planta està tancada, començarem a assistir a una sèrie d’acusacions entre els partits que estaven al govern en l’Eliana, el PSPV-PSOE i EU, al 2006, front a la oposició del PP.

Nosaltres com que estem representades des del passat mes de Maig, vam demanar TOT L’EXPEDIENT EN RELACIÓ A LA DESNITRIFICADORA per tal de poder formar-nos una opinió pròpia.

Mentre ens feien aplegar l’expedient que al esclatar la Operació Frontino, l’Ajuntament va decidir que havia d’ordenar, escanejar i foliar (expedient obert al 2006) vam assistir al Ple Ordinari de Gener, en el que el Senyor Alcalde, desprès del seu propi anunci en premsa (vore enllàç anterior) va dir que l’Ajuntament no va a personar-se com a acusació per a que la nostra Planta Desnitrificadora siga investigada que la justicia és lenta però igual apleguen i que per les detencions dels directius d’Aquamed ens haviem quedat sense interlocutors per a negociar, per tant allò que va dir ell mateix al mes d’octubre que “tenia molt bona vibració respecte a l’apertura de la Planta Desnitrificadora i que s’obriria al primer trimestre de 2016”, ara ja no seria possible.

El PP va continuar insistint en que des de l’Ajuntament es fera una COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ SOBRE LA PLANTA DESNITRIFICADORA.

Al Ple Ordinari del mes de febrer en lloc d’aprovar aquesta comissió d’investigació l’Equip de Govern PSPV-PSOE i EU-ELS VERDS i el seu col·laborador necessàri CIUDADANOS, van plantejar activar la mesa informativa de l’aigua que estava desactivada des del mes d’abril de 2015.

Per a nosaltres, com que pareixia una afrenta molt gran això d’investigar i l’expedient ens el havien fet aplegar uns dies abans, doncs ens pareixia bé començar per una Mesa Informativa que l’Equip de Govern es comprometia a fer una vegada al mes i així donar totes les explicacions addients. Per aquest motiu i per no precipitar-nos també vam acceptar la Mesa Informativa com a opció.

La primera Mesa a la que vam ser convocats va ser ahir, dia 22 de març a les 19:00h en el Saló de Plens (segons convocatòria)

convocatoria mesa 22-3-2016

Per començar el lloc de la convocatòria va ser modificat perquè no s’esperava molta assistència, encara que estaven convocades totes les associacions de veïns, representant dels treballadors de l’Ajuntament i altres forums com l’Agenda 21, i es va celebrar a la sala de Comissions.

imatge de la Mesa d'ahir cedida per l'Eliana tv
imatge de la Mesa d’ahir cedida per l’Eliana tv

El senyor Alcalde i les Regidores de Serveis i Urbanisme, van aplegar a les 19:10h i el primer que van dir era que tenien pressa així que teniem fins a les 19:30h per a fer aquesta Comissió, que ells havien convocat.

Acte seguit a una veïna li van dir que no era un acte públic, cosa que d’entrada no és certa ja que una mesa informativa amb l’assistència dels veïns i tractant-se d’un bé d’interés general com és l’Aigua el que no pot ser de cap manera és un acte tancat al públic.

Com que l’Alcalde tenia pressa i ens van convocar per cobrir expedient, ens va dir que el Govern està en funcions i que no ens podia donar cap informació nova, que per dir un plaç, igual al setembre si hi havia govern i s’establia de nou una direcció d’Aquamed podriem tornar a rependre les negociacions i els contactes per tal de tornar a “vibrar”.

Des de Compromís, ara si, sabent el que ens han dit a l’Ajuntament, amb tot l’expedient facilitat vist i sabent que hi han documents als que es fa referència i que no consten.

Havent-nos aplegat a dir que les obres i el projecte de la Desnitrificadora “van ser modificades única i exclusivament pel Ministeri i que mai es va dir que el Conveni Inicial es voria modificat, ni el projecte ni el pressupost, degut a unes millores en les infraestructures que van fer des de l’Estat, perquè van voler, sense cap explicació als nostres tècnics ni a l’Ajuntament, que solament van comunicar de paraula i per això no van ser tractades ni aprovades al Ple l’Ajuntament, simplement va  actuar innocentment i de bona fe”

Entenem que aci els tècnics no van aprovar res, que l’Equip de Govern que tenen una experiència de 38 anys, controlen les obres al municipi en “modo jubilat, sense cap document tècnic ni sabent el que ens van a fer” i no saben que l’Administració funciona per escrit, i que per això, encara que l’Ajuntament veu indicis de que la planta te costos sense justificar, però encara així no s’ha denunciat (ja que el contenciós posat en 2010, va ser retitat pel pròpi Ajuntament) però que estan tranquils perquè l’Estat tampoc ha denunciat a l’Eliana.

Hi ha altres coses que desconeixem, que d’entrada ens creen dubtes raonables, que ens agradaría poder preguntar als responsables, no sols de l’Ajuntament sinó també de l’Estat i d’Aquamed però de moment això esta bloquejat pel PSPV-PSOE, EU-ELS VERDS i CIUDADANOS.

Des del Grup Municipal de Compromís per l’Eliana estem cada dia més convençudes de que una mesa informativa que cobrisca expedient però que no aporte res no és una mesura transparent ni que vetlle pels interesos de la ciutadania de l’Eliana.

Que l’Ajuntament té la competència de donar aigua potable i de qualitat i que aci podriem tindre-la des de ja fa 5 anys posant la Planta en Funcionament ja que està acabada i ens repercuteix una despesa i un cànon (ara mateix portem pagat via rebut de l’aigua, 200.000€ annuals que en 5 anys fan un total de 1.000.000€).

Que no s’ha aplegat a acords no sabem ben be perquè, però que la escusa és l’acord plenari d’octubre de 2012 en el que l’Ajuntament es comproment a pagar el 50%.

I sobre tot que negar una Comissió D’Investigació que done respostes als representants de la ciutadania triats mitjançant sufragi per la ciutadania de l’Eliana i que estem al servei de tota la població  açò és un exemple més de la falta total de transparència municipal.