Ahir, dilluns 25 d’abril de 2016 va tindre lloc a l’Eliana el Ple Ordinari corresponent al mes d’abril.

Des de Compromís volem fer un resum de cada punt de l’ordre del dia.

1.-Aprovació si escau de l’acta nº2, data 29 de febrer: Aprovat per unanimitat sense cap intervenció dels grups polítics.

2.-Moció de Compromís sobre el dia de la visibilitat lèsbica: Aquest punt de l’ordre del dia va ser aprovat amb els vots a favor de PSOE, PP, COMPROMÍS i EU-ELS VERDS: SUMEM i l’abstenció de CIUDADANOS.

Sobre aquest punt hem de dir que si veieu la nostra moció i la llegiu amb atenció (la podreu llegir si clickeu sobre el punt de l’ordre del dia) veureu que el grup municipal de Compromís demana unes accions concretes, no solament uns actes simbólics sinó que amb aquesta proposta el que volem és que l’Ajuntament de l’Eliana prenga mesures concretes per a fer de la seua política, una política igualitaria i que visibilitze a tots els col·lectius, tot açò després d’agraïr els vots a favor dels grups que així van votar i també de la exposició que és farà hui des de la regidoria d’igualtat.

Ara bé ens veiem obligades a dir això perquè després del plenari en declaracions públiques la portaveu del PSOE la senyora Andrés ha qualificat aquesta moció “d’una declaració política d’intencions” i des d’aci li recordem que açò que s’ha aprovat és molt més i que la seua feina com part de l’equip de govern és dur-la a terme, “des de Compromís ens assegurarem que aquesta feina és faça d’acord al que s’ha aprovat al Plenari” a manifestat la nostra regidora Carmen López.

3.- Moció de Compromís en solidaritat amb les persones refugiades: Aprovada amb els vots de PSOE, COMPROMÍS i EU-ELS VERDS:SUMEM

Aquesta moció pensem que deuria haver-se tractat al mes de març, però com que no hi hagué cap plenari a eixe mes i la realitat dels refugiats és cada dia pijor, agreujada per el tractat que la Unió Europea ha realitzat amb Turkia passant per alt la declaració Universal de Drets Humans.

Tenint en compte que l’Eliana ja és va proclamar com a ciutat refugi des de l’Equip de Govern i que és un tema que ens afecta a totes i tots els que vivim a l’Estat Espanyol ja que dels 17.000 refugiats que l’Estat és va comprometre a acollir solament hem acollit a 18 persones.

Des de Compromís per l’Eliana pensem que era una moció important per fer saber a les institucions estatals el nostre rebuig a la política que s’ha dut a terme des de la UE sobre aquest tema.

4.- Proposta relativa a la composició del Consell Escolar Municipal: Aprovat amb els vots de PSOE, COMPROMÍS, EU-ELS VERDS:SUMEM i CIUDADANOS.

Aquesta proposta que ve de l’equip de govern es simplement la renovació dels càrrecs vacants al Consell Escolar Municipal per a que aquest organisme puga continuar treballant sense problemes.

5.- Protocol d’actuacions municipals de l’Eliana per casos de feminicidis: Aquest protocol es deixa sobre la mesa per petició dels grups de la oposició on demanem el perceptiu informe juridic.

Tal i com marca la llei si un terç dels regidors i regidores del Ple demanen un informe jurídic, aquest s’ha de proporcionar, a més tots els punts de l’Ordre del Dia i més els que venen des dels grups al Govern han de passar per la secretaria técnica de l’Ajuntament ja que cap acció del Ajuntament es podria dur a terme si s’incompleixen les lleis, sigues de la ideología que sigues.

De tota manera i per contestar les acusacions de falta de comunicació des de Compromís hem de dir que aquest protocol es basa en una moció que nosaltres vam presentar el passat mes de febrer per al Ple Ordinari (29 de febrer) que en un intent de treballar en conjunt el Portaveu del grup EU-ELS VERDS: SUMEM José Lorente, ell ens va fer una moció de substitució ja que les seues aportacions en cap moment s’ens fan aplegar per a aconseguir aquest famós consens.

A la junta de Portaveus de febrer i per a poder treballar conjuntament TOTS ELS GRUPS AMB REPRESENTACIÓ, a petició del Portaveu del PP Sergio Montaner i del propi Alcalde Salva Torrent el punt es deixa sobre la mesa.

Durant aquests mesos no tenim cap comunicació de la realització de manera unilateral pel regidor d’igualtat del famós protocol que s’ens presenta directament amb la convocatòria del Ple Ordinari d’Abril (desaprofitant els dos mesos que han passat des del ple de febrer per a fer un treball conjunt sobre la moció que nosaltres vam presentar).

Definitivament a la Comissió Informativa ens diuen que podem aportar, però cap aportació és acceptada, i a la última comissió informativa ens enterem que no tenim serveis juridics ja que el Secretàri encara no s’ha incorporat al seu lloc de treball.

Per tant i entent que al primer punt del Protocol parla sobre un tema referit al reglament de banderes i per no fer cap cosa que puga ser il·legal demanem els portaveus del PP i de Compromís un informe jurídic.

Tot açò podriem haver-ho parlat amb tots els portaveus però malauradament no s’ha convocat cap Junta de Portaveus des de la del mes de febrer perquè segons el PSOE cap cosa es tenia que parlar abans del Ple.

6.- Adhesió a l’acord de l’Ajuntament de Benaguasil sobre furt de taronges: A la comissió informativa de Ciutadania la seua presidenta ens informa que la proposta és llevar aquesta moció pel poc impacte que te aquest punt a l’Eliana.

Des de Compromís volem recordar a la Presidència de l’Ajuntament que els punts de l’Ordre del dia els marquen ells, i per tant podrien fixar-se un poc més alhora de fer la convocatòria definitiva.

7.- Moció de Compromís per a la creació d’un mercat de KMO: Aquesta moció es deixa sobre la mesa per a consensuar el protocol que ja s’ha iniciat des de l’Ajuntament junt amb el foro de l’Agenda 21.

Aquest inici de protocol, tal i com és va comprometre la regidora encarregada de la realització d’aquesta tasca ens va ser facilitat el passat divendres dia 22 d’abril tenint així un mes per a fer aplegar les nostres aportacions.

8.- Moció de Compromís perquè l’Eliana siga un municipi energèticament sostenible: Aquesta moció la retirem perquè l’Ajuntament junt amb l’Agenda 21 ja l’està duguent a terme i per a que poguem participar tots i estar assabentats de la tasca sobre aquesta proposta s’ens convida a assistir a les reunions de l’Agenda 21.

9.- Moció de Compromís per a la declaració de l’Eliana ciutat per la memòria històrica: A les comissions informatives ens diuen que aquesta moció ja va ser aprovada a anteriors legislatures i per tant retirem la moció.

No obstant ens conviden a informar en cas de tindre coneixement de qualsevol cosa que incomplisca dita llei per a pendre les mesures oportunes.

10.- Moció de Compromís per a la retirada de plaques conmemoratives amb nom de polítics:

Amb aquesta moció nosaltres preteniem que les plaques inaugurals als edificis públics pagats amb diners de la ciutadania foren modificades per tal de no visibilitzar qui havia assistit a destapar “la cortineta” ja que cap polític paga de la seua butxaca aquests serveis i des de Compromís pensem que el més important és que s’han fet des de la ciutadania per a la ciutadania.

El PP va llançar una esmena de substitució a aquesta moció que deia que es modificarien llevant els noms dels polítics comdemnats pels jutjats. Aquesta esmena es va aprovar amb els vots favorables de PSOE, PP i CIUDADANOS i la moció no va ser ni votada ni debatuda.

11.- Moció d’Eu -Els verds, sobre l’adhesió al procés de constitució d’una Xarxa de municipis per un Estat laic:

El PSOE proposa deixar-la sobre la taula per a fer d’aquesta una moció conjunta i presentar-la al pròxim Ple, en aquesta ocasió el portaveu d’EU- Els verds i responsable de la moció no troba cap impediment per a tractar-la al pròxim mes sense fer cap comentari sobre els dies que podien haver treballat des de les comissions, el dijous, i el dia del Ple.

12.- Moció de Compromís per a la creació d’una comissió municipal de transparència i govern obert: Rebutjada amb els vots en contra de l’Equip de Govern: PSOE, EU-ELS VERDS i CIUDADANOS.

La regidora de Transparència va manifestar la seua sorpresa per que nosaltres no l’haviem llevat, sorpresa que va ser mútua ja que nosaltres endevinar pensaments encara no sabem i si no ens manifesten aquesta opció no podem llevar res.

A més aquesta moció és un oferiment per a treballar sobre la Transparència des del Consistori implicant a tots i totes els qui formem el Ple ja que és una necessitat per la entrada en vigor de la llei de transparència i que ens afecta a totes i tots.

13.- Bonificació en Impost de Construccions, per obres d’interés general: Aprovada amb els vots a favor de PSOE, COMPROMÍS, EU-ELS VERDS i CIUDADANOS.

Aquesta bonificació és una possibilitat que s’atorga des del reglament municipal i que es dona per les obres comeses al CEIP el Garbí.

convocatòria ple Abril