Des del Grup Municipal de Compromís per l’Eliana lamentem molt la notícia treta de context, malintencionada i amb una demagògia més característica de la dreta, donant a entendre coses que no són veritat i que han estat abocades per un mitjà de comunicació local amb l’única motivació de crear crispació entre els veïns i veïnes de l’Eliana contra el nostre Grup Municipal.

Per tota la població és sabut que per a aquest mitjà des de fa un temps dir veritats contrastades no és la pràctica habitual i que per a ells solament és interessant treure a Compromís i les nostres regidores si és per a parlar malament o en posicions desfavorables, encara que no diga més que coses tretes de context i inclús d’un imaginari propi i que sembla serveix per a afavorir als seus amics.

Nosaltres pensem que hi ha moments en què no val solament dir percentatges i menys si són inventats, sinó que és millor treure els números exactes, ja que afortunadament estan i poden consultar-se sense cap problema.

Primer que res volem explicar que TOTS els regidors i regidores perceben retribucions pel desenvolupament de la seua tasca a l’Ajuntament. Ara bé, hem de fer diverses consideracions a aquestes retribucions doncs poden ser

a) Retribucions per assistències: regidors/es que no desenvolupen les seues funcions en règim de dedicació exclusiva ni parcial.

  • Assistència a Ple Ordinari: 187€
  • Assistència a Ple Extraordinari: 98€
  • Assistència a Comissions Informatives: 50€
  • Assistència a Comissions de Govern: 57€
  • Junta de Portaveus: 246€
  • Comissió de Coordinació del equip de Govern: 181€
  • Comissió de seguiment als òrgans de Govern: 130€

Fins al dia 21 de gener de 2017, dia en que es feu efectiu amb la nomenament de l’alcalde de les nostres regidores com a part de l’Equip de govern, les nostres regidores han cobrat d’acord a aquesta taula anterior (Isabel com a portaveu i Carmen com a regidora) tenint en compte que ambdues formaven una comissió de seguiment als òrgans de govern (de fet si clickeu ací podreu veure el que ha cobrat Isabel i si clickeu ací podreu veure el que ha cobrat Carmen durant el 2016, perquè recordeu que des de l’inici hem practicat la transparència amb la ciutadania de l’Eliana)

Per tant en quant aquest punt que no ha estat modificat pel moment a l’últim ple, ja que es va quedar sobre la taula per a pactar amb tots els grups unes modificacions d’acord amb les retribucions per assistències, es pot observar que tota la corporació cobra pel seu treball siga a l’equip de govern o a l’oposició.

b) Retribucions amb dedicació:

Altre tipus de retribucions és la que es fa per la dedicació dels regidors/es a les seues àrees. En aquest cas l’Eliana, que és un poble de menys de 20.000 habitants té la restricció de l’article 75 bis de la LRBRL, pel que fa al règim retributiu dels membres de les Corporacions Locals i del personal al servei de les entitats Locals, que diu que el màxim d’un alliberament és de 50.000€ bruts anuals. 

D’acord amb aquesta llei, l’Ajuntament al Ple Extraordinari de juliol del 2015 va decidir que el 100% d’alliberament per a un regidor a l’Eliana és de 48.000€ bruts anuals i a eixe mateix Ple es va aprovar (amb els vots a favor de PSOE, Ciudadanos i Esquerra Unida) que podrien exercir les seues dedicacions exclusives als regidors a qui se li atribuïren les següents delegacions:

  • al 100% de DEDICACIÓ: Delegació de Grans Projectes i Govern Obert
  • al 80% de DEDICACIÓ: Delegació de Coordinació d’activitats, serveis urbans, serveis generals, recursos humans i innovació tecnològica.
  • al 80% de DEDICACIÓ: Delegació d’Hisenda i control pressupostari, seguretat ciutadana i modernització.
  • al 70% de DEDICACIÓ: Delegació de Joventut, festes, patrimoni i arxiu històric, promoció econòmica i desenvolupament local.
  • al 70% de DEDICACIÓ: Delegació d’educació i infància, esports, agermanament i promoció  lingüística.

* Podrien exercir les seues responsabilitats 4 regidors mitjançant delegació d’alcaldia i va ser aprovat amb els vots a favor de PSOE, EU-Els Verds i Ciudadanos i en aquesta ocasió si que va comptar amb els vots negatius nostres i del PP.

Ara bé, a l’entrar les nostres regidores al Govern municipal i assumir tasca de gestió tal com es va arreplegar al Pacte de la Torre  es contemplava que per a la Delegació de Promoció Econòmica, Joventut, Transparència i Govern Obert hi hauria un 80% de dedicació (aquestes àrees les duu la nostra portaveu Isabel Montaner)

Per tant després de la reorganització total del Govern que es va realitzar el passat 29 de desembre i que es va fer efectiu el dia 21 de gener, es modificava l’acord plenari, quedant de la següent manera:

  • al 90% de DEDICACIÓ: Delegació de Coordinació d’activitats, serveis urbans, serveis generals i recursos humans. 
  • al 90% de DEDICACIÓ: Delegació d’Hisenda i control pressupostari, seguretat ciutadana i modernització.
  • al 80% de DEDICACIÓ: DELEGACIÓ DE PROMOCIÓ ECONÓMICA, JOVENTUT, TRANSPAREÈNCIA I GOVERN OBERT.
  • al 80% de DEDICACIÓ: Delegació d’educació i infància, esports, agermanament i persones majors.
  • al 80% de DEDICACIÓ: Delegació polítiques de formació, festes, patrimoni i arxiu històric i biblioteca i innovació tecnològica.
  • al 25% de DEDICACIÓ: Delegació de polítiques socials, sostenibilitat ambiental, cooperació i voluntariat.

(En roig les dedicacions del PSOE i en taronja I MAJÚSCULA les de Compromís)

Aquest punt va ser aprovat per PSOE i Compromís, amb l’ABSTENCIÓ d’Esquerra Unida i els vots en contra de PP i Ciudadanos.

Des del Grup municipal des de Compromís per l’Eliana ens haguera agradat que no s’haguera utilitzat el punt de la modificació pressupostària de manera sectària i populista, ja que per a nosaltres com ja ha dit la nostra portaveu “el més important és que la ciutadania fiscalitze la tasca realitzada i que s’entenga que el treball no pot fer-se gratuïtament, ja que d’aquesta manera estaríem impedint-los tindre representants de classe treballadora. I en el cas de l’Ajuntament de l’Eliana les normes estan marcades per la LRBRL i també pel que es va marcar al Ple Extraordinari del 10 de juliol de 2015 que marcava el màxim del 100% de l’alliberament per regidor.

Ara bé, el nostre compromís amb la ciutadania exigeix practicar la transparència també des de  l’Ajuntament, per tant d’ací a poc temps tindrem de manera senzilla i accessible tot el que l’Ajuntament es gasta en totes les seues partides i vist l’interès que genera, per descomptat tot el que es gasta en els seus representants al Plenari de l’Eliana siga quina siga la seua dedicació.