Donant una ullada a la web de l’ajuntament de L´Eliana  i en concret repassant les novetats de l’àrea de Benestar animal em trobe amb una notícia de l’any 2017:

“Mesa de Benestar Animal:

La Mesa de Benestar Animal es un Consell Sectorial constituït a l’any 2017. Compta amb la participació i implicació de les principals entitats i col·lectius relacionats amb la defensa d’unes millors condicions de vida per als animals en l’Eliana.”

Continue llegint al web i quina és la meua sorpresa! Que a la mateixa pàgina i com a novetats en les seues noticies apareix la següent qüestió amb data del 21 d’octubre de 2020:

“L’Eliana crea un Consell Sectorial de Benestar Animal per a garantir la seua protecció […] El nou òrgan consultiu de l’Ajuntament treballarà per a millorar les condicions de vida dels animals…”

En que quedem? No s’havia creat la Mesa de Benestar animal al 2017? Vol dir el web de l’Ajuntament que des de 2017 la única qüestió que han fet amb aquest organisme és fer el que ja estava fet?

Vaig a intentar aclarir aquestes qüestions que, per fortuna, vaig viure molt de prop.

La mesa de benestar animal va ser creada en l’anterior legislatura pel grup municipal de Compromís per l’Eliana, a través de la seua corresponent moció a l’inici de la legislatura passada i que va ser condició fonamental per a la entrada de Compromís al govern, casualment a desembre de 2016.

Aquesta mesa pensarem que resultava imprescindible per al bon funcionament de l’Ajuntament, com a màxim òrgan local, ser un exemple per a la ciutadania, atenent els diferents àmbits que li competeixen: entre ells es troba el del benestar dels animals.

Hauríem de recordar, que fins la creació d’aquesta àrea, gràcies a l’entrada al govern municipal de Compromís, per a cap equip de govern havia estat cap prioritat, i cal dir també que eixe govern era molt similar al d’ara mateixa, estant de fet, dirigida per la mateixa regidora la que ara te les competències de Benestar Animal la que des de Medi Ambient tenia algunes de les delegacions que ara hi consten a Benestar Animal, però amb el nivell d’importància que la invisibilitat duu.

Nosaltres vam sol·licitar, com ja he mencionat, que es creara aquesta regidora en la qual vaig tindre l’honor i el plaer de dirigir i crear des del no res.

En eixe moment la única cosa que sabíem era que aquesta regidoria era necessària, que la realitat social era que, en els últims anys ha augmentat la sensibilitat cap a la situació de maltractament i abandó que pateixen els animals, i el nostre municipi no era aliè a això.

Cada vegada més, la població ha pres consciència d’aquesta qüestió i demanda als seus representants que solucionen  els problemes que es generen tant per abandons o maltractament com de salut pública.

D’altra banda, va ser Compromís qui sota els poc recursos d’una nova àrea que mai havia existit en l’Eliana i amb l’ajuda de l’impecable treball del minvat funcionariat, va iniciar treballs com la posada en marxa el mètode CER en el municipi, la creació del grup d’alimentadores de colònies felines i finalitzarem la legislatura, al 2019, només dos anys després amb l’aprovació per unanimitat de  l’Ordenança de Benestar Animal.

Una situació, que realment ens haguera agradat que continuara avançant i que amb qüestions com les que he explicat a l’inici a moltes persones ens duga a pensar que està tot paralitzat, sense poder entendre ni tan sols els motius.

“Pots enganyar a tothom algun temps. Pots enganyar a alguns tot el temps. Però no pots enganyar a tothom tot el temps”. Abraham Lincoln (1808-1865)

Carmen López

Regidora de Benestar Animal (2017-2019)

Membre de Compromís per l’Eliana i coordinadora de la sectorial de Benestar Animal de Compromís.