El passat dia 3 de juliol el grup municipal de Compromís per l’Eliana va presentar una moció per registre d’entrada a l’Ajuntament per tal de realitzar un reconeixement intitucional al periodista Rafa Prats.
Tot açò i coincidint amb l’homenatge postum que aquesta nit li farà el Centre d’Estudis Locals a la nit de Sant Elies, a qui va ser el un dels seus fundadors, el grup municipal de Compromís per l’Eliana pensem que el nostre Ajuntament no deu quedar-se darrere i seria un bonic gest que Rafa Prats tinguera, al que va ser el seu poble durant molts anys i que ell va fer seu, un carrer prou cèntric.
Vos deixem l’exposició de motius presentades a la moció i des d’aci vos convidem a sumar-vos a ella, tant als partits polítics com a les associacions o als veïns i veïnes de l’Eliana, per tal de fer realitat un més que merescut reconeixement a Rafa Prats Rivelles atorgant-li el seu nom a un dels nostres carrers del núcli urbà.
TRES raons per a que el periodista, crític d’art i escriptor Rafael Prats Rivelles tinga un carrer dedicat en el casc urbà de l’Eliana.
PER SER UN DELS REFERENTS INTEL·LECTUALS MÉS IMPORTANTS DE LA COMUNITAT VALENCIANA: El periodista, crític d’art i escriptor Rafael Prats Rivelles (València, 1943- l’Eliana, 2015) ha estat un dels referents intel·lectuals més importants de la Comunitat Valenciana.Als anys 60 del passat segle comença la seua llarga carrera periodística a Radio Nacional d’Espanya en València, on s’encarrega de la crítica literaria, teatral i cinematogràfica. Treballà a Claustro, la revista del districte universitari de València, on va dirigir el Cine Club Universitari. Per aquests anys començà a col·laborar també al diari Levante y al vespertí Jornada. Després va marxar a Madrid, on a més de corresponsal d’aquests dos diaris valencians va treballar en mitjans com ara les revistes Tría, Actualidad Económica, Noticias Médicas, El Juguete y el Mundo de los Niños; el diari ABC, així com en les emisores de ràdio La Voz de Madrid i fins i tot el Gran Musicalde la SER. A la seua tornada a València va ser cap de redacció del setmanari Deportes y corresponsal de la revista Actualidad Económica, redactor del diari Pueblo y fundador de la cartelera Qué y Dónde. També exercí la crítica d’art en la revista Valencia-fruits i col·laborà en altres revistes com ara Cimal, Papers d’Educació i Cultura, Reüll y el diari Noticias al Día. Fins i tot ha dirigit fins fa poc la revista del gremi de forners de València, Juventud Panadera. I tot açò sense deixar de col·laborar en les pàgines d’art del diari Levante-EMV, on fins als seus darrers dies publicà la seua columna d’opinió dels dilluns La inmensa minoria, una de les seccions més llegides del periòdic. Però, a més a més, també ha comissionat decenes d’exposicions d’art i entre la seua nombrosa obra destaca una de les primeres biografies de l’escriptor valencià Maux Aub, mort a l’exili en Mèxic en 1972, que nova veure la llum fins a 1979 per la prohibició de la dictadura.
PER LA SEUA ESTIMA A L’ELIANA: Rafa Prats és un exemple a seguir per tots els que estime’m l’Eliana. Un poble que ell volia com si fora el seu, encara que no havia nascut ací. Això era Rafa Prats, un símbol del ciutadàde l’Eliana que volem, d’aquell que en lloc de separar entre els del poble i els forasters, búsca espaís d’unió i d’integració. I es que és l’estima, l’amor, el que està darrere de la principal raó per la que els elianers que hem tingut la sort de coneixer a Rafa Prats hagem gaudit aquests últims 19 anys de les seues converses, ja que al 1996 es casà amb la pintora de l’Eliana Mª José Marco i s’instal·la al barri de Les Casetes. El tarannà de Rafa Prats, sempre disposat a raonar i a convidar a reflexió, era el d’eixos hòmens i dones que són “imprescindibles” per a un poble.
PER SER UN DELS FUNDADORS DEL CENTRE D’ESTUDIS LOCALS DE L’ELIANA. La voluntat de Rafa Prats per fer poble i obrir espais per al debat, el va portar a jugar un paper clau en la constitució del Centre d’Estudis Locals (CEL), ja que va ser un dels promotors i fundadors d’aquesta associació sociocultural sense ànim de lucre que es va constituir a L’Eliana el 15 de febrer de 2003 amb l’objectiu de promoure i coordinar l’estudi de qualsevol matèria que tinga com a marc de referència el poble de l’Eliana. La il·lusió i treball de Prats Rivelles, queva ser el primer vicepresident del CEL, està darrere de la intensa tasca que ha fet i fa aquesta institució per recuperar la història de l’Eliana i, en definitiva, fer poble.