Compromís per l’Eliana va registrar el passat dijous dia 19 de novembre una moció per a ser inclosa amb caracter d’urgència en les comissions informatives de l’Ajuntament, per al seu debat al pròxim plenari municipal, que tindrà lloc el proper dijous dia 26 de novembre de 2020.

En ella demana que l’Ajuntament de l’Eliana reafirme el suport i la seua solidaritat amb el poble sahrauí després que les forces marroquines iniciaren la passada setmana un atac armat a la franja del Guerguerat, al Sàhara Occidental, saltant-se l’acord d’alto-el-foc. “És fonamental que les administracions locals s’impliquen i que, des del seu àmbit, gota a gota, manifesten la seua repulsa a l’enèsim atac perpetrat pel Marroc cap al poble Sahrauí”, manifesta la regidora de la formació Isabel Montaner.

Des de la coalició valencianista argumenten que presenten aquesta moció pel fet que l’Eliana, tradicionalment, sempre ha mostrat unànimement el seu suport cap a les reivindicacions del poble sahrauí. “Som un poble que sempre ha participat activament en les diferents campanyes solidàries que ha impulsat l’ONG Sàhara Lliure des de la localicat. Des del programa vacances en pau a la caravana solidària, per ficar alguns dels tants exemples existents, totes les iniciatives han sigut un èxit de participació dels veïns i veïnes del nostre municipi. És per això que la solidaritat de les elianeres i elianers amb el conflicte del poble sahrauí és més que evident i els importa la situació que travessen”.

“A més a més, en estes greus circumstàncies actuals, pensem que el veïnat de l’Eliana ara també voldrà que el seu Ajuntament faça un pas endavant i mostre de forma unànime la seua repulsa cap al conflicte generat per l’exèrcit marroquí”, destaquen fonts de la formació.

En el mateix sentit, Isabel Montaner, destaca que, “des de Compromís per l’Eliana, una vegada més donem el nostre suport a la gran tasca solidària que fa pel poble sahrauí l’ONG Sàhara Lliure. Volem donar-los molt d’ànim i encoratjar-los a continuar amb aquestes campanyes, sobretot en aquestos temps on les circumstàncies que pateix el poble sahrauí són cada vegada més complicades”.

La mateixa regidora informa que “a la moció presentada exigim el respecte als Drets Humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i l’immediat alliberament de tots els presos polítics sahrauís, així com conéixer el destí de més de 500 civils desapareguts i 151 presoners de guerra, tal com han demandat les organitzacions de defensa dels Drets Humans. Considerem imprescindible garantir el lliure accés als territoris ocupats per a delegacions d’observadors i mitjans de comunicació”.

Per concloure, Isabel Montaner assenyala que a la mateixa moció de Compromís per l’Eliana es demana “que s’incremente l’ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí que resisteix en condicions infrahumanes en els campaments de refugiats sahrauís per a pal·liar les extremes condicions de vida dels seus habitants i cobrir les necessitats alimentàries, educatives i d’allotjament, un increment que de produir-se, a Paterna l’ONG Sàhara Lliure podria desenvolupar perfectament com ha demostrat al llarg dels seus anys d’existència”.