Compromís per l’Eliana ha presentat una moció pel proper plenari per l’eliminació de la taxa rosa i bonificació dels productes d’higiene femenina.

Així, la proposta es basa en tractar d’explicar que la Taxa Rosa és l’import que exclusivament paguem les dones per la diferència de preu que té en el mercat un producte etiquetat per al públic femení respecte a un d’igual però que no porta aquesta etiqueta. És a dir, l’import superior dels productes dirigits a les dones, pel simple fet de ser dirigits a les dones.

Aquest encariment dels preus operen sota la hipòtesi o premissa que les dones estan més disposades a pagar més per la seua vestimenta o condícia personal, la qual cosa està basat en la construcció d’estereotips de gènere.

Paral·lelament, en matèria impositiva, a l’estat Espanyol els productes d’higiene femenina estan gravats amb el 10% d’IVA. Inexplicablement, es considera per part l’estat que aquests productes no són de primera necessitat, ja que de forma contrària tindrien un tipus de gravamen del 4%. El 2012, es va incloure dins de la reforma fiscal la baixada del 21% que estava tributant fins ara, al 10%. Sense deixar de ser positiu aquest canvi, no va acontentar a ningú.

Cada dona ens gastem de mitjana uns 355 € a l’any en la compra de productes d’higiene relacionats amb el cicle menstrual, el que multiplicat durant més de 30 anys de la seua vida, sumaria un total de 10.650 €. Tenint en compte que són béns de primera necessitat, com el pa o la llet, és sense cap mena de dubte, un greuge comparatiu cap a les dones, les quals, ja patim una escletxa salarial respecte als homes, que fa que una dona guanye un 13% menys que un home en treballs similars. Per tant, tenim una doble discriminació econòmica cap a les dones.